Najlepsza oliwa

" Wiele produktów, które spożywamy, musi najpierw przejść obróbkę termiczną. Smażenie jest metodą smaczną i szybką, jednak nie zawsze uznawaną za zdrową. Osoby, które dbają o swoją sylwetkę albo ze względów medycznych, muszą unikać nadmiernego spożywania niezdrowego tłuszczu, także mogą pozwolić sobie na smażenie, używając do niego odpowiednich produktów spożywczych. Najlepszym tłuszczem do smażenia potraw mięsnych i warzywnych jest oliwa z oliwek. Substancja ta jest bowiem bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są dla naszego organizmu prawdziwym dobrodziejstwem. Usprawniają one procesy myślowe, przeciwdziałają miażdżycy naczyń krwionośnych oraz pomagają organizmowi eliminować z krwi „zły cholesterol”, czyli ten będący główną przyczyną chorób sercowo-naczyniowych. Na podstawie przeprowadzonych badań dowiedziono, że w warunkach polskich, podobne działanie do oliwy z oliwek ma czysty olej słonecznikowy. W połączeniu z innymi składnikami racjonalnej diety, pomaga chronić całe ciało przed szkodliwym wpływem dostarczanego tłuszczu. "

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *